Extremandura 2023

Biæderne i Extremandura i Spanien 2023

Her i 2023 var jeg på en fugletur til Extremadura i Spanien. Formålet med turen var for at studere biæderne i Spanien.

3 fugle til denne rede hul.

Kolonien her er meget stor .Anslået par mellem 60 og 75 par.

Koloniener er på en alm græsmark ,og der er en lille smal rende rundt om på marken . På marken går der omkring 30-40 køer ( plus en stor tyr ) og der var vel mellem 10-15 heste på marken. Rederne er spredt ud over et stor stykke og der er kun en lille bunke jord på marken ,elleres er denne mark helt flad .

Her kan man se tre par der har rede hul tæt sammen.

Når biæderne startede om morgenen skete det samme som jeg observere i Danmark. Der kom først en vagtpost ,som satte sig højt i en af træerne .Da denne biæder kunne se at alt var ok ,gav den lyd fra sig og lidt efter kom så alle de andre biæder til .Men disse biæder startede først med at sidde i de høje træer og efter 15-20 minutter begyndt biæderne så at flyve ned til deres rede huller .

Biæderne deler også dagen op med hvad de laver . Først kommer de til de høje træer for at se at alt er ok. Der efter flyver de de ned til deres huller og begynder at grave her og det er også her , der er kampe i mellem dem. Sidst på formiddagen begynde de at jage insekter og dette fore går så ca. i en times tid, hvor de fleste biæder er i gang med at jage. Tidspunktet er nok også fordi solen er fremme nu og insekterne flyver nu mere. . Der efter går man i gang igen med at grave rede hul / slås for der efter at jage insekter igen sidst på eftermiddagen . Dette foregår i den tid de graver hul og parrer sig Er ret sikker på at når æglægningen er startet og når rugningen er begyndt jager biæder kun efter behov .

Parring

Når ungerne kommer jager de nok hele tiden ,for nu drejer det sig om at få føde nok til ungerne.

Biæderne graver deres rede hul på siden af denne rende og på stykket oven på marken omkring denne rende .

Her kan man se hunnen grave rede hullet.

Afstanden mellem disse rede huller er kun mellem 60 cm til højest 80 cm. Indgangen måler 15 x 15 cm i diameter. Rede dybden er ca. mellem 30 cm og 40 cm næsten vandret ind i jorden. Det er der selvfølgeligt en årsag til , at biæderne graver deres rede huller på denne måde.

Her kan man se rende der går igennem marken .

Det skal være sådan , når køerne træder rundt på marken ,skal biæderne kunne komme hurtigt ud fra deres rede hul, uden der sker dem noget. Da hullet ikke er dybere ,kan biæderne næsten se ud på marken fra deres rede hul. Det skal også være sådan ,når det regner ,at vandet kan løbe væk uden der sker æggene / ungerne noget . Jorden her er noget moler ,som er meget hårdt i overfladen.

Forholdene her i Spanien er helt anderledes en jeg før har set hos biæderne , jeg har fulgt i Danmark.

Biæderne ankommer til Spanien sidst i marts måned . Biæderne er meget udbredt i Spanien ,men de fleste af dem lever i små kolonier. med 5-10 par i hver koloni .Man ser ser dem rundt omkring ,når men kører rundt i området. Jeg tror de fleste biæder ,graver deres hul rundt omkring på græsmarkerne og ikke i skråninger som vi ser i Danmark. Vi var i Spanien fra d 20 april til den 30 april 2023 . Her var biæderne i fuld gang med at grave rede huller + nogle af dem var også ved at parrer sig . I forhold til Danmark har biæderne været i gang i ca 1 måned før en de danske biæder og parrene er også udparret , når de ankommer til Spanien .

Men der var meget uro omkring biædernes hullerne ,da disse huller lå tæt ved hinanden . Da nogle af parrene er både på 3 og 4 fugle ,giver dette meget uro omkring rede hullerne. Som jeg så det her ,tror jeg at hunnerne parrer sig med flere hanner ,og på den måde vider føre naturen jo de stærke gener . Derfor tror jeg ,de store kampe opstår omkring rede hullerne. Der var mange kampe i mellem biæderne .Kunne se både 4 og 5 biæder i en klump for at forsvare deres område.

Som jeg aflæste biæderne på denne mark ,er biæderne opdelt i små kolonien med en 5-8 par i nogle af disse kolonier. Disse biæder holdt meget sammen og var fælles om at jage andre biæder væk. Billedet her under kan man se en af disse biæder kolonier med flere par samlet på et meget lille område. Andre biæder havde også lavet deres rede hul for sig selv ude på marken.

Her er en af biæder kolonier samlet på denne mark
Extramadura 2023
kampe om hunnerne .
Extremandura 2023

Biæderne flyver også meget ud i området her i Spanien .Hver morgen havde vi dem lige over vores hotel. Det er et godt område til insekter . Der blevet fanget mange små sommerfugle – flyvende ter remitter – guldsmede m.m

Området her kaldes parken og her er der plantet mange oliventræer ,som danner skygge og tiltrække insekter og andre fugle.

Der er også flere små søer ,som biæderne søgte ned til .Både for at drikke vand ,men også for at fange insekter. Det er nok her de har fanget de guldsmede, som jeg så de kom flyvende med .

Der var en ting jeg fik bekræftet her nede . Mange skriver at både han og hun af biæderne grave rede hul .Det passer ikke . Jeg så det også i Danmark ,men her nede i Spanien var det helt tydeligt at det var en opgave hunnen klarede selv . Da de fleste rede huller lå meget tæt på hinanden ,havde hannerne nok at gøre med at holde fremme hanner væk . De fremme hanner vil nemlig parrer sig med hunnen ,og det er selvfølgeligt en af måderne på ,at de stærke gener får lov til at sprede sig i sådan en koloni biæder ,som jeg så her. Når selve rugningen starter er alle biæder gode venner og kampene stopper også . I Spanien er der også en del uparrede biæderne ,der knytter sig til et par og på den måde har de jo nogle hjælper ,til at opfostre ungerne . Det er nemlig sådan ,at hver par har hjælper til at fodre ungerne og da nogle af parrerne kan have op til 5-7 unger i et kuld skal der jo nogle insekter til.