Biæder i Tyskland – Sverige og i Danmark.

Biæder i Nordjylland. 21-6-24

Der er også kommet en lille koloni af biæder i det nordjyske . Omkring Sæby / Frederikshavn er der en lille koloni sammen med en flok digesvaler. Hvor mange par der er her er jeg ikke helt klar over ,men som jeg læser det ,skulle der være 2-3 par biæder her. Jeg kan også læse at ,stedet bliver godt besøgt at fuglefolk /fotografer . Jeg håber at man respektere afstanden til disse fugle ,da de hurtigt kan forsvinde fra stedet.

Billederne er taget af Susanne Fogh Mikkelsen ,Randers . Jeg har fået tilladelse til at bruge disse billederne her på min hjemmeside . D.28-6-24

Følger disse biæder på Face book og man er desværre kommet så langt der oppe, at man sætter skilte op, at folk skal blive i bilerne, når man ser på biæderne . Når man sætter skrivelse op hver dag på Face book med billeder ,er man jo selv med til at stimulere stedet , så folk skal forbi stedet for at få billeder af dem . Jeg er bange for at på den her måde det bliver håndteret på bliver resultatet nok desværre at biæderne ikke få ro til at yngle her.

Jeg tænker også her ? Hvor er artskoordinatoren henne ? Det er vel derfor man har sådan en for at han skal prøve at hjælpe fuglene, så de bliver behandlet ordenligt ?

Det her er skrevet d 28-6-24 :Jeg følger denne koloni af biæder på Face book og jeg er ret sikker på ,at det ikke er yngle fugle som er her ,men en flok biæder ,der bare har fundet dette sted til være inden de flyver syd på igen. Folk og biologer nævner dem som ynglefugle ? Der er ikke en eneste billeder der viser at de vil yngle her. De billeder der er hvor biæderne sidder uden for an en digesvale hul ,har intet med yngle fugle at gøre Biæderne vil aldrig bruge disse huller til deres rede, jeg tror det er mere for at være lidt nysgerrige på hvad der foregår her.

Med tilladelse fra Flemming Christensen i Ballerup sætter jeg disse billeder ind på min hjemmeside . Billederne er taget i Trelleborg ,Sverige i 2024. I denne koloni skulle der være omkring 3 par her i 2024.

Her i 2024 er der også ynglende biæder i Trelleborg Sverige

Er ikke klar over hvor mange par der er ,men tror det er en meget lille koloni , der findes der .

Ynglende biæder i Sverige i 2023.

Billederne er taget af Hilmer Kampsø – Jensen ,Vium

Med tilladelse fra Hilmer Kampsø sætter jeg nogle billeder ind, som Hilmer har taget fra denne koloni af biæder , som er i det sydlige Sverige. Kolonien har desværre kun det ene par.

Jeg har aldrig selv set dette sted ,men min beskrivelse er oplysninger, jeg har fået af Hilmar Kampsø.

Der er kun det ene par biæder i denne lille grusgrav ,som jeg tror ligger i Trelleborg i Sverige .

Men ud fra billederne ligner det en grusgrav ,hvor højden fra bund til top er på ca .4-6 m

Det passer fint med dem vi havde her i Danmark , som jeg fulgte i 5 år . I det sydlige Europa graver biæderne mange steder et hul direkte ned i jorden og ikke i skrænter . Biæderne graver et nyt hul hvert år.

Men da der kun er et par på dette sted og de er gået så sent i gang med at yngle ( normalt er ungerne ude af reden omkring 1 august ) ,tror jeg , der må findes en lille koloni i området. Her tænker jeg på en radius på ca. 10 km fra denne her rede plads. Man skal huske på ,at biæderne trækker tit 5-10 km væk fra deres rede plads for at finde føde ,så dette par kan sagtens være sammen med andre biæder, når de flyver ud for at jage .

Man ser tit ved en rede sted ,at der kommer flere biæder til og at der ikke er plads til dem for at grave et rede hul .Derfor finder de et andet sted at lave deres rede hul. Men når ungerne er fløjet ud af reden ,bliver disse biæder forenet ,så når de trækker sydpå igen ,sker dette i samlet flok fra starten / midten af september.

Der skete desværre dette ,at en af de gamle fugle er forsvundet og man regner med at den er død . Måske taget af en rovfugl. Men det er heldigvis så sent i yngleperiode ,at den anden fugl har kunnet føde unger op ,så de er kommet sikkert ud i den store verden .Der var 3 unger i dette kuld .

Jeg tror desværre det vil betyde, at der ikke næste år kommer ynglende biæder på dette her sted. Men vi må håbe på ,at der næste år igen kommer biæder på dette her sted

Deres vinterkvarter er omkring det nordlige Sydafrika .

De næste billeder her på denne side er taget af Jörg Vollheide  ,Tyskland.

Og med tilladelse fra Jörg Vollheide ,må jeg bruge disse billeder her på min hjemmeside .

De næste billeder her er fra 2023 og viser hvad insekter de fanger. Billederne er også fra Tyskland og taget af Jörg Vollheide  .Som man kan se her ,er det mest bier de fanger til ungerne . Der er en enkelte sommerfugle og guldsmede i mellem .Billederne er fra 20 juli 2023.

Jeg vil prøve at skrive lidt om biæderne i Tyskland, fordi det ser ud til at vores biæder i Danmark ikke kommer her i 2021.

Det samme sker i 2022. Vi får ingen ynglende biæder i vores koloni i Danmark. Kolonien i Magdeburg , som Jörg Vollheide  følger er der flere biæder i år. Han regner med en flok mellem 30 -50 stk. Jeg har igen fået billeder og film fra ham her i 2022 og det er jeg meget taknemlig for. Tak Jörg .

Når jeg har set alle Jörg Vollheide  film og billeder igennem vil jeg lige komme med et par kommentar til mine egne notater fra 2020.

Her er et par film af biæderne i Tyskland, se her.

Biæder fra Tyskland 2022. Her er mellem 30-50 stk i denne koloni her i 2022
De her billeder fra Magdeburg 2022
Magdeburg 2022
Magdeburg 2022

Magdeburg 2022

Her er det en flok biæder fra området omkring Magdeburg

Magdeburg 2022

Der bor i denne grusgrav mellem 15 til 20 par biæder her i 2021.

Her kan man se at rede systemet er det samme som i Danmark. Der er afstand i mellem rederne og højden på dette sted er ikke højere en i Danmark.
Indflyvningen er også den samme som i DK. Høj græs omkring rede stedet for at skjule rede hullerne.
Her kan man se afstanden mellem rederne .Det ene hul er en ældre hul. Afstand i mellem 1,5 m til 2 m.
En flyvefærdig unge kigger ud af rede hulet.
Her kan man se hvordan fuglene bruger grenene inden de flyver til reden.
Det samme her .Grenen bliver brugt som siddepind ,inden den flyver til reden.
Her kan man se mange biæder på samme gren .Jeg tror billedet er taget omkring tidspunktet ,hvor biæderne er under æglægning. Som man kan se hvæser fuglene af hinanden , og det gør de ikke hvis de har unger i reden.
Her er nogle billeder fra deres grusgrav.