Mig og biæderne.

For 5 år ( 2017 ) siden hørte jeg for første gang om biæderne og jeg begyndte at finde alt det litteratur frem ,der fandtes om disse fugle. Der var ikke skrevet meget om biæderne i Danmark. Nu skulle jeg have fundet ud af, hvor kolonien var og jeg begyndte at finde alle de oplysninger jeg kunne på D.O.F. basen om biæderne. Lidt efter lidt havde jeg stedet indkredset ,hvor biæderne var. Da jeg fandt ud af ,hvor de var, tog jeg derhen og der kunne jeg hører fuglene med det samme. Jeg stod ude på en offentligt vej og kunne se over til stedet. Jeg blev hurtig nysgerrig for at finde ud af, hvad det her var for nogle fugle, jeg havde fundet frem til. Jeg spurgte på nabogården, om det var ok, at jeg lige gik ind på deres mark, for at få et par billeder af biæderne. Det fik jeg lov til, men med besked om , jeg ikke måtte gå ned til dem. En rigtig god holdning at have for fuglenes skyld.

Da jeg havde stået og set på biæderne et stykke tid blev min interesse vakt for disse flotte fugle. Jeg fik lov af ejeren til at gå ned i grusgraven. Her fandt jeg en god plads , et godt stykke væk fra rederne, så fuglene ikke blev generet af mig ,når jeg er derude. Det er den samme plads jeg har haft i de 4 år jeg har fulgt dem. Jeg har tabt mit hjerte til disse flotte fugle. Jeg bruger rigtig meget tid på biæderne og håber på, jeg der igennem kan være med til, vi får flere biæderpar på denne plads. Samtidigt med vi måske kan få flere ynglepar andre steder i Danmark.

Jeg laver en masse notater omkring disse biæderne, når jeg er derude. Da jeg startede var min viden om biæderne på nul punktet. Men jeg gik hjem og skrev nogle spørgsmål op, hvad jeg ville have svar på, inden biæderne trak sydpå igen.

De her ting vil jeg finde svar på :

Hvor længe ruger biæderne ? De ruger ca. 14 dage fra fra det 3-4 æg .

Laver biæderne et nyt rede hul hvert år eller bruge de deres gamle reder ? Ja biæderne laver et nyt rede hul hvert år ,men tæt på det gamle hul.

Er biæderne parret når de ankommer til ynglestedet ? Ja de er parret når de ankommer til deres rede plads.

Kan man se forskel på han og hun? Ja det kan man ,Hannen er kraftige i farven og rustfarven i nakken går længe ned i nakken på hannen.

Deres livs cyklus i grusgraven ?

Det kan man læse om her på min hjemmeside og i min bog om biæder.

Hvor overnatter de ? I høje træer i nærheden af rede stedet .I den tid de ruger ,flyver hannerne også over i de høje træer der er over ved nabogården for at overnatte her.

Hvor mange gange fodre de i rederne i den tid de har ungerne ?

I starten fodre de omkring 10-12 gange i timen .Når ungerne er blevet større ligger de på omkring 20-25 gange i timen.

Hvor mange insekter fanger de, i den tid de har unger ?

Det kan også læses her på min hjemmeside.

Hvis ikke der er insekter i de her 3 grupper ( bier – sommerfugle – guldsmede ) hvad så ?

Så finder de andre arter inden for de 3 kategorier ,der er nævnt her. F.eks sommerfugle fangede de det ene år mange plusa gamma ugler ,da der ikke var mange dagsommerfugle.

Ruger både han og hun ? Ja de ruger begge to. Om natten ruger hunnen og hun bliver afløst første gang omkring kl.8,30 og er ude i en times tid for at fange insekter. Hun bliver afløst en 3-4 gange i løbet af en dag.

Er der flere biæder til at passe en rede ? Ja det er der Op til 4 stk er ikke unormalt i den tid ungerne er fra ca. 10 dage gammel.

Kan ungerne se /høre forskel på forældrene og hjælpefugle ?

Ja det kan de på lyden .Når en af forældrene kommer og fodrer går de langt ind i røret for at fodre ungerne .Når en af hjælperne fodrer ungerne , lægger disse deres bytte i indgangen og ungerne henter så deres mad her . Som jeg ser det, tror jeg først disse fugle hjælper med at fodrer, når ungerne kommer et stykke ud i røret .Jeg kan se ,når ungerne bliver synlige i rede hullet bliver de siddende her når forældrene foder . Når det er hjælpe fuglene bakker de tilbage i hullet og når insektet er afleveret i hullet kommer ungerne frem og spiser denne. Dette giver jo også lidt mening ,da det er når ungerne har en hvis størrelse , at de gamle fugle kan være presset med at fodrer ungerne .Husk der kan være op til 5-7 unger i et kuld.

Her kan man se 3 biæder ,der passede denne rede i 2020.

Hvad gør de når det regner ? Fuglene sætter sig med det samme i nogle træer ,men inden regnen kommer, hjælper alle biæder der i området med at fodre ungerne, så de er sikre på , ungerne er stop fodret inden regnen kommer .Biæderne ved jo ikke hvor længe regnen varer .

Der her vil / har jeg tænkt mig at få svar på ,når jeg observere biæderne. Har skrevet nogle af svarer ned og resten kan læses her på min hjemmeside.

Vagten .

Dette her er min indgangsvinkel til biæderne, og jeg håber detkan være med til at sikre forholdene for biæderne i mange år frem over. Jeg har også en bøn til alle, der ser på biæderne, at de overholder reglerne for privat ejendom og for fuglene skyld. Man stresser fuglene, når man går tæt på dem og dette er ikke rimeligt . Vi skulle jo gerne have biæder her om 10 år ,så det er op til os mennesker at hjælpe til med dette kan lykkedes for os.

God fornøjelse med læsningen og jeg håber i kan lide mine billeder ? Da jeg sidder derude i mange timer ,får jeg selvfølgeligt mange billeder, men min hovedopgaven er min sorte bog, hvor jeg hver gang, jeg er der ude ,lave notater i den. Jeg laver en rapport for hver gang jeg er der ude . Dette starter jeg med før fuglene kommer og slutter når fuglene er væk igen. I kan læse min rapporter for 2020 her på denne hjemmeside.

Her er min bog om biæderne som jeg skrev i 2018.

Min gren her bliver brugt ,når biæderne jager ud over kornmarkerne .

Da jeg var ude ved biæderne i starten af august måned, opdagede jeg en biæder unge, der var gået for tidligt af reden .Den sad på jorden og prøvede på, at komme op i reden igen . Jeg gik ned til den og kunne konstatere , ungen var i en god foderstand ,men fjerene manglede et par dage i at være vokset helt ud .Jeg viste ,der havde været flere unger i denne rede ,så ungen her må have været lidt bagefter efter de andre unger. Jeg fik den op i reden igen . Nu ventede jeg spændt på, hvad de gamle fugle ville sige til , at ungen kom tilbage i reden .Efter en halv time blev ungen fodret igen og jeg var meget glad for at have reddet denne unge .Var lige der ude dagen efter for at se om ungen var i reden og det var den .Så jeg er sikker på ,denne unge skal nok klare sig .Så det er jo dejligt, hvis jeg har fået 2 solstråler historier med unger ,der er blevet reddet i år.

Her er ungen der kom for tidligt ud af reden Som man kan se mangler fjerene lige et par dage mere til at være klar ,så ungen kan flyve.

Her bliver ungen fodret 1 time efter jeg har sat den op i reden igen.
Det her er 2 dage efter ungen kom op i reden igen og som man kan se ,fodrer de gamle fugle stadig væk ungen. Så jeg tror på .det er solstråle historie nr. 2 . der ude fra i 2020.

l

Biædere i Sønderjylland–en anmeldelse

Udgivet den 

Biædere i Sønderjylland, Danmark. Af Per Bangsgaard. Egen udgivelse, 2018. 208 sider. Pris: Kr. 140,- ved henvendelse til forfatteren på alnor@mail.tele.dk

Biæder – denne fantastisk smukke fugl, som hører til ordenen af skrigefugle.

Per Bangsgaard har gennem hele sit liv færdes meget i naturen, og især fuglene har altid haft hans store interesse.

Bogen har gode beskrivelser af fuglens udseende, forskellene på unge og gamle, hanner og hunner. Forfatteren beskriver også sit store arbejde med opmåling af redehuller i den eksakte grusgrav, som han meget intens har fulgt og stadig følger.  Bogen indeholder håndtegninger over redehullerne med beskrivelse af hvert redehul – alder, antal unger m.m.

Bogen indeholder også rigtig mange fine, men desværre lidt uskarpe billeder, med beskrivelser af fuglens fjerdragt, adfærd og levevis.

Det er et virkelig flot og grundigt arbejde, som forfatteren har lagt i at følge og beskrive denne smukke fugl. Bogen er et godt fundament til, at man selv kan gå ud og studere en af Danmarks smukkeste og men ikke særlig udbredte fugle.

Gitte Holm